IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
W trakcie warsztatów zostaną zaprezentowane podstawy mikrobiologii, aspekty wpływające na wzrost ryzyka zanieczyszczeń mikrobiologicznych, źródła zanieczyszczeń w przemyśle farmaceutycznym.
Szkolenie zawiera praktyczne informacje nt. kontroli zanieczyszczeń, aspekty wpływające na wzrost ryzyka powstania biofilmu i metody jego eliminacji , higiena środowiska produkcyjnego i program higieny.
Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności:
- Osób Wykwalifikowanych
- Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
- Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
- Osób odpowiedzialnych za wytwarzanie produktów leczniczych
- Kierowników i Pracowników Produkcji
Podczas szkolenia online uczestnik ma możliwość zadawania pytań trenerowi przy pomocy czatu lub „na żywo” z użyciem mikrofonu i kamerki.
Szkolenie online odbywa się poprzez platformie MS Teams. Dla optymalnej pracy na platformie najlepiej korzystać z aktualnej przeglądarki internetowej (np. Chrome)
WYMAGANIA SPRZĘTOWE:
- KOMPUTER z głośnikami
- STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
- System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS wersja (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.
W trakcie warsztatów zostaną zaprezentowane praktyczne informacje dotyczące kontroli mikrobiologicznej i monitoringu mikrobiologicznego środowiska i personelu.
Tematy obejmują ogólne i specyficzne aspekty badań czystości mikrobiologicznej powierzchni i personelu, a także sposób ich przeprowadzania i kwalifikację metod.
Kurs ten zawiera praktyczne informacje nt. kontroli zanieczyszczeń i czystych pomieszczeń. Przedstawione zostaną również wytyczne dotyczące punktów krytycznych procesu wytwarzania i kontroli oraz dopuszczalne limity zanieczyszczeń mikrobiologicznych.
Zapraszamy na szkolenie monitoring mikrobiologiczny!
Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności:
- Osób Wykwalifikowanych
- Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
- Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
- Osób odpowiedzialnych za wytwarzanie produktów leczniczych
- Kierowników i Pracowników Produkcji
W trakcie warsztatów zostaną zaprezentowane podstawy mikrobiologii, aspekty wpływające na wzrost
ryzyka zanieczyszczeń mikrobiologicznych, źródła zanieczyszczeń w przemyśle farmaceutycznym.
Szkolenie zawiera praktyczne informacje nt. kontroli zanieczyszczeń, aspekty wpływające na wzrost ryzyka powstania biofilmu i metody jego eliminacji , higiena środowiska produkcyjnego i program higieny.
Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności:
- Osób Wykwalifikowanych
- Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
- Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
- Osób odpowiedzialnych za wytwarzanie produktów leczniczych
- Kierowników i Pracowników Produkcji
PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
Moduł 1.
GMP – higiena farmaceutyczna, program higieny wytwórni
Moduł 2.
Zasady tworzenia monitoringu mikrobiologicznego środowiska
Moduł 3.
Procedura dotycząca zasad kontroli mikrobiologicznej wybranych pomieszczeń produkcyjnych i laboratoryjnych
Moduł 4.
Badanie czystości mikrobiologicznej powierzchni metodą odciskową, wymazową i wypłukiwania, powietrza metoda aspiracyjną i sedymentacyjną – sposób przeprowadzania i kwalifikacja metod
Moduł 5.
Przykład harmonogramu pobierania prób czystości powierzchni, pomieszczeń, urządzeń i personelu
Moduł 6.
Przykład planu kontroli mikrobiologicznej wg w/w harmonogramu i protokół z jego wykonania
Moduł 7.
Kwalifikacja mikrobiologiczna czystych pomieszczeń
Moduł 8.
Wynik z monitoringu jako OOL – przykładwyjaśnień odchylenia i działania CAPA
Moduł 9.
Dokumentowanie danych z monitoringu
Moduł 1.
GMP – higiena farmaceutyczna, program higieny wytwórni.
Moduł 2.
Zasady tworzenia monitoringu mikrobiologicznego środowiska.
Moduł 3.
Procedura dotycząca zasad kontroli mikrobiologicznej wybranych pomieszczeń produkcyjnych i laboratoryjnych.
Moduł 4.
Badanie czystości mikrobiologicznej powierzchni i personelu – metodą płytek Rodac; powietrza – metodą aspiracyjną sedymentacyjną.
Sposób przeprowadzania i kwalifikacja metod.
Moduł 5.
Przykład harmonogramu pobierania prób czystości powierzchni, pomieszczeń, urządzeń i personelu.
Moduł 6.
Przykład planu kontroli mikrobiologicznej wg w/w harmonogramu i protokół z jego wykonania.
Moduł 7.
Kwalifikacja mikrobiologiczna czystych pomieszczeń.
Moduł 8.
Wynik z monitoringu jako OOL – przykład wyjaśnień odchylenia i działania CAPA.
Moduł 9.
Dokumentowanie danych z monitoringu, analiza trendów i wyznaczanie na jej podstawie dopuszczalnych limitów zanieczyszczeń mikrobiologicznych
Moduł 1.
GMP – higiena farmaceutyczna, program higieny wytwórni
Moduł 2.
Zasady tworzenia monitoringu mikrobiologicznego środowiska
Moduł 3.
Procedura dotycząca zasad kontroli mikrobiologicznej wybranych pomieszczeń produkcyjnych i laboratoryjnych
Moduł 4.
Badanie czystości mikrobiologicznej powierzchni metodą odciskową, wymazową i wypłukiwania, powietrza metoda aspiracyjną i sedymentacyjną – sposób przeprowadzania i kwalifikacja metod
Moduł 5.
Przykład harmonogramu pobierania prób czystości powierzchni, pomieszczeń, urządzeń i personelu
Moduł 6.
Przykład planu kontroli mikrobiologicznej wg w/w harmonogramu i protokół z jego wykonania
Moduł 7.
Kwalifikacja mikrobiologiczna czystych pomieszczeń
Moduł 8.
Wynik z monitoringu jako OOL – przykładwyjaśnień odchylenia i działania CAPA
Moduł 9.
Dokumentowanie danych z monitoringu