IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
Celem szkolenia jest praktyczne omówienie zagrożeń w procesie produkcji kosmetyków oraz zidentyfikowanie ich źródła. W trakcie szkolenia zostaną omówione m.in.: rodzaje zagrożeń, które mogą wystąpić podczas produkcji kosmetyków, analiza zagrożeń i działania z niej wynikające, metody monitorowania warunków wytwarzania, przygotowanie listy potencjalnych zagrożeń, higiena procesu wytwarzania kosmetyków, zasady wyznaczania punktów kontrolnych oraz ich nadzór, zasady nadzoru zewnętrznego i wewnętrznego nad produkcją kosmetyków.
Warsztaty skierowane są do pracowników branży kosmetycznej, w szczególności do:
- Pracowników Działów Kontroli i Zapewnienia Jakości
- Technologów i osób odpowiedzialnych za produkcję
- Osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo produktów kosmetycznych
- Właścicieli firm produkujących kosmetyki
- Wszystkich osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę z powyższego zakresu
Szkolenie jest zaplanowane w formie online. Podczas szkolenia online uczestnik ma możliwość zadawania pytań trenerowi przy pomocy czatu lub mikrofonu („na żywo”).
Szkolenie online odbywa się poprzez platformę ClickMeeting.
WYMAGANIA SPRZĘTOWE:
- KOMPUTER z głośnikami
- STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
- aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera
- System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS wersja 10.13 (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.
Na warsztatach zostanie praktycznie omówiona produkcja wyrobów kosmetycznych, zagrożenia z nią związane oraz ich źródła.
W trakcie szkolenia zostaną omówione m.in.: analiza zagrożeń i działania z niej wynikające, metody monitorowania warunków wytwarzania, higiena procesu wytwarzania kosmetyków, zasady wyznaczania punktów kontrolnych oraz ich nadzór, zasady nadzoru zewnętrznego i wewnętrznego nad produkcją kosmetyków.
Warsztaty skierowane są do pracowników branży kosmetycznej, w szczególności do:
- Pracowników Działów Kontroli i Zapewnienia Jakości
- Technologów i osób odpowiedzialnych za produkcję
- Osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo produktów kosmetycznych
- Właścicieli firm produkujących kosmetyki
- Wszystkich osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę z powyższego zakresu
Na warsztatach zostanie praktycznie omówiona produkcja wyrobów kosmetycznych, zagrożenia z nią związane oraz ich źródła.
W trakcie szkolenia zostaną omówione m.in.: analiza zagrożeń i działania z niej wynikające, metody monitorowania warunków wytwarzania, higiena procesu wytwarzania kosmetyków, zasady wyznaczania punktów kontrolnych oraz ich nadzór, zasady nadzoru zewnętrznego i wewnętrznego nad produkcją kosmetyków.
Warsztaty skierowane są do pracowników branży kosmetycznej, w szczególności do:
- Pracowników Działów Kontroli i Zapewnienia Jakości
- Technologów i osób odpowiedzialnych za produkcję
- Osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo produktów kosmetycznych
- Właścicieli firm produkujących kosmetyki
- Wszystkich osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę z powyższego zakresu
PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
Moduł 1.
Rodzaje zagrożeń w produkcji wyrobów kosmetycznych : omówienie
Moduł 2.
Analiza źródeł powstania zagrożeń
Moduł 3.
Szacowanie prawdopodobieństwa ryzyka i wystąpienia zagrożenia w produkcji kosmetyków
Moduł 4.
Narzędzia przydatne do wyznaczenia punktów kontrolnych w produkcji kosmetyków
Moduł 5.
Zasady wyznaczania limitów dla punktów kontrolnych
Moduł 6.
Dokumentowanie punktów kontrolnych zdiagnozowanych w procesie produkcji kosmetyków
Moduł 1.
Ryzyko – co to jest i jakie są jego rodzaje
- Zagrożenia biologiczne
- Zagrożenia fizyczne
- Zagrożenia chemiczne
Moduł 2.
Jak zidentyfikować ryzyko i gdzie szukać jego źródeł:
- Środowisko pracy
- Ludzie
- Surowce i opakowania
- Linia produkcyjna
Moduł 3.
Punkty kontrolne i zasady ich wyznaczania – ćwiczenia
- Wyznaczenie listy potencjalnych zagrożeń (od surowca do wyrobu gotowego)
- Przeprowadzenie analizy zagrożeń (jaki wpływ na produkt ma zdefiniowane zagrożenie)
- Wyznaczenie punktów kontrolnych i ustalenie monitoringu nad nimi
Moduł 4.
Nadzór punktów kontrolnych: zasady tworzenia odpowiedniej dokumentacji
Moduł 5.
Dyskusja
Moduł 1.
Ryzyko – co to jest i jakie są jego rodzaje
- Zagrożenia biologiczne
- Zagrożenia fizyczne
- Zagrożenia chemiczne
Moduł 2.
Jak zidentyfikować ryzyko i gdzie szukać jego źródeł:
- Środowisko pracy
- Ludzie
- Surowce i opakowania
- Linia produkcyjna
Moduł 3.
Punkty kontrolne i zasady ich wyznaczania – ćwiczenia
- Wyznaczenie listy potencjalnych zagrożeń (od surowca do wyrobu gotowego)
- Przeprowadzenie analizy zagrożeń (jaki wpływ na produkt ma zdefiniowane zagrożenie)
- Wyznaczenie punktów kontrolnych i ustalenie monitoringu nad nimi
Moduł 4.
Nadzór punktów kontrolnych: zasady tworzenia odpowiedniej dokumentacji
Moduł 5.
Dyskusja