Przejdź do działu
O projekcie
Projekt „Od teorii do praktyki – zwiększenie atrakcyjności uczniów ZS nr 6 w Ełku na rynku pracy” współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko - Mazurskiego 2014 – 2020, Działanie RPWM.02.04.00 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego.
- Wartość projektu: 727 227, 52 zł
- Kwota dofinansowania: 654 417, 52 zł
- Okres realizacji projektu: 01.09.018 – 31.08.2020 r.
Cel Projektu: Celem projektu jest wzmocnienie jakości kształcenia zawodowego z branży gastronomiczno – hotelarskiej powiązanego z potrzebami runku pracy prowadzonego w Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku. Nastąpi to poprzez modernizację metod i treści kształcenia, podniesienie zdolności do przyszłego zatrudnienia 64 Uczniów kierunków technicznych i zawodowych, w tym 70% uczniów pełnoletnich oraz doskonalenie umiejętności i kompetencji 20 Nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Kto może zostać uczestnikiem projektu
Grupę docelową projektu stanowią nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku, w tym:
- Uczniowie zawodu:
- Technik hotelarstwa: 30U (23 kobiet i 7 mężczyzn):
- I nabór: 13U (10 kobiet i 3 mężczyzn z kl. 3) oraz 2U (2 kobiety z kl.4)
- II nabór: 13U (11 kobiet i 2 mężczyzn z kl.3) oraz 2U (2 mężczyzn z kl.4)
- Technik żywienia i usług gastronomicznych: 30U (21 kobiet i 9 mężczyzn):
- I nabór: 13U (9 kobiet i 4 mężczyzn z kl. 3) oraz 2U (2 kobiety z kl. 4)
- II nabór: 13U (10 kobiet i 3 mężczyzn z kl.3) oraz 2U (2 mężczyzn z kl.4)
- Szkoła branżowa: 4U (2 kobiety i 2 mężczyzn):
- I nabór: kucharz – 2U (2 mężczyzn)
- II nabór: kucharz – 2U (2 kobiety)
- Nauczyciele kształcenia zawodowego w Zespole Szkół nr 6 w Ełku (19 kobiet i 1 mężczyzna)
Działania w projekcie
W ramach projektu „Od teorii do praktyki – zwiększenie atrakcyjności uczniów ZS nr 6 w Ełku na rynku pracy” udzielane zostanie wsparcie w ramach niniejszych zadań:
- DIAGNOZA UCZNIÓW POD KĄTEM UZUPEŁNIENIA UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWYCH ORAZ KOMPETENCJI MIĘKKICH
- KURSY UMOŻLIWIAJĄCE ZDOBYWANIE PRZEZ UCZNIÓW DODATKOWYCH KOMPETENCJI I KWALIFIKACJI ZWIĘKSZAJĄCYCH ICH SZANSE NA RYNKU PRACY
- Kurs barmana dla Uczniów pełnoletnich,
- Kurs baristy,
- Kurs someliera dla Uczniów pełnoletnich,
- Kurs w zakresie przygotowywania potraw regionalnych kuchni Warmii, Mazur i Podlasia,
- Branżowy kurs j. niemieckiego,
- Branżowy kurs j. angielskiego,
- Kursy rozwijające kompetencje miękkie;
- STAŻE ZAWODOWE;
- DOSKONALENIE NAUCZYCIELI KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO:
- Kurs barmana,
- Kurs baristy,
- Kurs someliera,
- Kurs w zakresie przygotowywania potraw regionalnych kuchni Warmii, Mazur i Podlasia;
- MODERNIZACJA METOD I TREŚCI KSZTAŁCENIA W ZAKRESIE JĘZYKA OBCEGO ZAWODOWEGO;
- DOPOSAŻENIE PRACOWNI KOMUNIKACJI W JĘZYKU OBCYM;
Uczestnicy projektu będą mieli zapewnione bezpłatne materiały szkoleniowe oraz wykwalifikowaną kadrę wykładowców i ekspertów.
Projekt realizowany będzie zgodnie z zasadą równości szans.
Rekrutacja uczestników
Jeśli spełniasz kryteria (odnośnik do „kto może zostać uczestnikiem projektu”) zapraszamy do udziału w rekrutacji.
Dokumenty rekrutacyjne dostępne są w Biurze Projektu oraz na stronie internetowej w zakładce „Dokumenty do pobrania”.
Sposób składania dokumentów
Formularz rekrutacyjny (załącznik nr 1) wypełniony w języku polskim (w przypadku odręcznego wypełnienia dokumentu w sposób czytelny) we wszystkich wymaganych polach. Jeżeli dana rubryka nie dotyczy osoby zainteresowanej należy umieścić zapis „nie dotyczy” albo zakreślić (elektronicznie lub odręcznie) pole wyboru „nie dotyczy”.
Formularz można składać:
Dokumenty składane w wersji elektronicznej powinny zostać przekazane do Biura Projektu
w oryginale z podpisami nie później niż przed rozpoczęciem pierwszej formy wsparcia,
Zgłoszenia, które przejdą pozytywnie ocenę formalną zostaną poddane ocenie punktowej, która polegać będzie na przyznaniu punktów w następujących kategoriach:
- motywacja – spełnia/nie spełnia. Ocenie podlega uzasadnienie chęci wzięcia udziału ucznia w projekcie (np. kolidowanie wsparcia z wyjazdem/stażem zagranicznym itp.). Ocena na podstawie notatki z rozmowy rekrutacyjnej prowadzonej z uczniem lub uczniem i rodzicem ucznia niepełnoletniego.
- średnia ocen z przedmiotów zawodowych za ostatni rok:
- 4,5 lub więcej +5 pkt.,
- 4,49 - 4,00 +4 pkt.,
- 3,99 – 3,5 +3 pkt.,
- 3,4 – 3,0 +2 pkt.,
- poniżej 3,0 +0 pkt.
- osoby zamieszkujące na terenach wiejskich +3 pkt.,
- osoby z niepełnosprawnościami +3pkt.,
- frekwencja na zajęciach obowiązkowych za ostatni rok:
- 90% - 100% +3pkt.,
- 80% - 89% +2pkt.,
- 70% - 79% +1pkt.
- Ocena zachowania za ostatni rok:
Wzorowe +5pkt.,
Bardzo dobre +4pkt.,
Dobre +3pkt.,
Poprawne +2pkt.
Dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania dla Kandydatów dla Projektu
Harmonogram
Uzupełniamy na bieżąco
Zapytania ofertowe
Kontakt
Biuro Projektu:
- Zespół Szkół nr 6
- Ul. Kajki 4, 19-300 Ełk