Elementy mikrobiologii produktów kosmetycznych

Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne onlineotwartezamkniete
BEZPIECZEŃSTWO MIKROBIOLOGICZNE KOSMETYKÓW
Konserwowanie produktów kosmetycznych. Testy konserwacji produktów kosmetycznych. Zakres niezbędnych badań mikrobiologicznych dla poszczególnych kategorii produktów kosmetycznych. Mikrobiologiczna kontrola jakości surowców kosmetycznych, materiałów opakowaniowych, mas kosmetycznych i wyrobów gotowych.

INFORMACJE O SZKOLENIU

Szkolenie online

  • Korzystamy z większości dostępnych technologii transmisji video (Microsoft Teams, Google Meet, Webex, Zoom, Skype for Business, Clickmeeting) jak również narzędzi uatrakcyjniających spotkanie (Mural, Mentimeter, Kahoot, Miro, Videoask, Quizlet etc.)
  • Mamy wyjątkowe doświadczenie wśród firm szkoleniowych w organizacji szkoleń online i webinarów. Prowadziliśmy je długo przed pandemią.
  • Jeśli pojawiają się problemy z użytkowaniem programów nasz asystent online jest dostępny i służy pomocą.
  • Dostarczamy narzędzia wspierające rozwój w postaci zadań przedszkoleniowych, poszkoleniowych oraz pigułek wiedzy (video, tekst, podcast).
  • Cena obejmuje: udział w szkoleniu online, materiały w wersji elektronicznej, certyfikat PDF.

Szkolenie otwarte
Szkolenia są organizowane w bardzo dobrych centrach edukacyjno szkoleniowych np. Golden Floor Tower w Warszawie. Centra są dobrze skomunikowane i nowoczesne. Mieszczą się w budynkach najwyższej klasy. W trakcie szkolenia zapewniamy catering i przerwy kawowe.

Uwaga! Sale spełniają wytyczne związane z organizacją szkoleń w trakcie epidemii w celu minimalizacji ryzyka zakażenia.

W razie zaostrzenia sytuacji epidemicznej szkolenie przeprowadzimy online

Dodatkową wartością szkolenia otwartego jest wymiana doświadczeń i wiedzy między uczestnikami i trenerem.

Szkolenie zamknięte
Poniższy program jest punktem wyjścia do rozmowy na temat potrzeb i oczekiwań wobec szkolenia z tego obszaru. Część szkoleń zamkniętych realizujemy jako jednorazowe wydarzenia, inne stają się elementem szerszego procesu rozwojowego, na który składają się narzędzia wspierające – pre-worki, follow-up’y pigułki wiedzy w formie video, tekstowej bądź podcastu. Często w rezultacie rozmów początkowy program jest znacząco modyfikowany i dostosowany pod kątem kontekstu organizacyjnego, celów przełożonych i działu HR oraz poziomu kompetencji uczestników.

Realizujemy szkolenia zamknięte zarówno w wersji stacjonarnej jak również online.

IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:

  • Pracowników firm produkujących, dystrybutorów i importerów produktów kosmetycznych
  • Pracowników Działów Kontroli Jakości
  • Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
  • Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
  • Technologów
  • Działów marketingu
  • Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków

WYMAGANIA SPRZĘTOWE:

  • KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
  • STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
  • Aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera
  • System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS wersja (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.

Szkolenie online to nowoczesny format szkoleniowy wykorzystujący transmisję audio-wideo w czasie rzeczywistym. Technologia typu „Streaming” umożliwia przesyłanie takich danych jak fonia, wizja i tekst „na żywo” dzięki czemu uczestnik otrzymuje pełnowartościowe szkolenie nie wstając zza swojego biurka.

Kluczowym elementem bezpieczeństwa produktów kosmetycznych jest ich jakość mikrobiologiczna (test ochrony przeciwdrobnoustrojowej).

Celem szkolenia badanie mikrobiologiczne kosmetyków jest zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami prawnymi dotyczącymi bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz z metodami wykorzystywanymi w określaniu czystości mikrobiologicznej kosmetyków.

Uczestnicy poznają główne zasady utrzymania higieny w trakcie procesu wytwarzania kosmetyków, a także zapoznają się z przyczynami zakażeń mikrobiologicznych w produktach kosmetycznych oraz tym, jak im zapobiegać.

Warsztaty skierowane są do:

  • Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
  • Mikrobiologów zatrudnionych w laboratoriach mikrobiologicznych, wykonujących analizy na zlecenie
  • Osób Wykwalifikowanych
  • Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
  • Audytorów wewnętrznych i zewnętrznych
  • Osób odpowiedzialnych za wdrożenie i nadzór nad Systemem Jakości w Laboratorium Mikrobiologicznym
  • Kierowników i Pracowników Produkcji
  • Technologów

Kluczowym elementem bezpieczeństwa produktów kosmetycznych jest ich jakość mikrobiologiczna (test ochrony przeciwdrobnoustrojowej).

Celem szkolenia badanie mikrobiologiczne kosmetyków jest zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami prawnymi dotyczącymi bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz z metodami wykorzystywanymi w określaniu czystości mikrobiologicznej kosmetyków.

Uczestnicy poznają główne zasady utrzymania higieny w trakcie procesu wytwarzania kosmetyków, a także zapoznają się z przyczynami zakażeń mikrobiologicznych w produktach kosmetycznych oraz tym, jak im zapobiegać.

Warsztaty skierowane są do:

  • Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
  • Mikrobiologów zatrudnionych w laboratoriach mikrobiologicznych, wykonujących analizy na zlecenie
  • Osób Wykwalifikowanych
  • Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
  • Audytorów wewnętrznych i zewnętrznych
  • Osób odpowiedzialnych za wdrożenie i nadzór nad Systemem Jakości w Laboratorium Mikrobiologicznym
  • Kierowników i Pracowników Produkcji
  • Technologów

PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Moduł 1.
Konserwowanie produktów kosmetycznych

  • dozwolone, niedozwolone, ograniczone w stosowaniu konserwanty dla przemysłu kosmetycznego
  • zasady doboru konserwantów, wpływ parametrów fizykochemicznych kosmetyku na stabilność konserwantów
  • zasady projektowania produktów kosmetycznych odpornych mikrobiologicznie
  • „self-preserving cosmetics”
  • alternatywne konserwanty

Moduł 2.
Kategorie produktów kosmetycznych w zależności od podatności na zakażenie mikrobiologiczne. Zakres niezbędnych badań mikrobiologicznych dla poszczególnych kategorii.

Moduł 3.
Badanie czystości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych

  • limity mikrobiologiczne
  • normy zharmonizowane / badania wymagane przez ustawodawstwo

Moduł 4.
Testy konserwacji produktów kosmetycznych

  • metody badań
  • kryteria akceptacji
  • ocena stopnia zakonserwowania produktu kosmetycznego a stabilność i termin trwałości kosmetyku

Moduł 5.
Produkty kosmetyczne niskiego ryzyka mikrobiologicznego

Moduł 6.
Mikrobiologiczna kontrola jakości surowców kosmetycznych, materiałów opakowaniowych,
mas kosmetycznych i wyrobów gotowych

  • wymagania jakościowe oraz zasady zwalniania na poszczególnych etapach wytwarzania kosmetyków

Moduł 7.
Higiena zakładu kosmetycznego

  • źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych
  • higiena procesu produkcyjnego
  • higiena personelu produkcyjnego
  • plany higieny
  • środki myjące, dezynfekujące i antyseptyczne

Moduł 8.
Mikrobiologiczny monitoring warunków wytwarzania produktów kosmetycznych

  • ustalanie miejsc poboru prób do badań środowiskowych
  • metody poboru prób środowiskowych
  • częstotliwość badań i limity czystości mikrobiologicznej środowiska produkcyjnego

Moduł 9.
Zasady funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego w zakładzie kosmetycznym

  • pomieszczenia i urządzenia laboratoryjne
  • nadzór nad pożywkami i odczynnikami
  • zasady wykonywania badań mikrobiologicznych
  • dokumentowanie wyników badań

Moduł 1.
Kosmetyki – Dobre Praktyki Produkcji GMP – Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcji wg EN-ISO 22716

Moduł 2.
Normy i rozporządzenia dotyczące pobierania prób i badań mikrobiologicznych kosmetyków, wymagania mikrobiologiczne dla poszczególnych grup kosmetyków, wzory certyfikatów

Moduł 3.
Nadzór nad materiałami do badań – szkło, pożywki, szczepy, monitoring mikrobiologiczny środowiska wytwarzania i badania

Moduł 4.
Bezpieczeństwo kosmetyków, ocena ryzyka mikrobiologicznego kosmetyków w zależności od składu, pH, aktywności wody i sposobu aplikacji

Moduł 5.
(testy mikrobiologiczne) Metodyka testu ochrony przeciwdrobnoustrojowej, porównanie wymagań – FPXI, ISO i Koko test

Moduł 1.
Kosmetyki – Dobre Praktyki Produkcji GMP – Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcji wg EN-ISO 22716

Moduł 2.
Normy i rozporządzenia dotyczące pobierania prób i badań mikrobiologicznych kosmetyków, wymagania mikrobiologiczne dla poszczególnych grup kosmetyków, wzory certyfikatów

Moduł 3.
Nadzór nad materiałami do badań – szkło, pożywki, szczepy, monitoring mikrobiologiczny środowiska wytwarzania i badania

Moduł 4.
Bezpieczeństwo kosmetyków, ocena ryzyka mikrobiologicznego kosmetyków w zależności od składu, pH, aktywności wody i sposobu aplikacji

Moduł 5.
(testy mikrobiologiczne) Metodyka testu ochrony przeciwdrobnoustrojowej, porównanie wymagań – FPXI, ISO i Koko test

MIELIŚMY PRZYJEMNOŚĆ PRACOWAĆ ONLINE DLA:

1

Przeszkoliliśmy ponad 40000 dyrektorów, menedżerów, kierowników i naczelników.

2

W Akademiach menedżerskich, w których mierzyliśmy efektywność (47 projektów 286 dni szkol.) poziom kompetencji wzrósł średnio o 16%.

3

Pracujemy na poziomie kompetencji (wiem co i jak mam zrobić), motywacji (wierzę, że warto), postawy (zamierzam to zrobić) , wdrożenia (follow up)

4

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez amerykańskie centrum Center for American Progress, koszt zastąpienia pracowników wynosi około 16% ich rocznego wynagrodzenia. W przypadku menadżera zwiększa się do 100%.

Szkolenie związane z:

OPINIE O SZKOLENIACH

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska
Zaznacz liczebność grupy i zostaw dane kontaktowe, a odezwiemy się z wyceną szkolenia.

ZOBACZ NAJBLIŻSZE Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne

Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy z zakresu walidacji procesu pakowania produktów leczniczych, a także przedstawienie aktualnych wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania dotyczących podejścia do walidacji zgodnie z Aneksem 15.

Termin szkolenia online wkrótce.

Opracowanie Głównego Planu Walidacji. Organizacja prac walidacyjnych i współpraca z Wydziałem Produkcji oraz z Zapewnieniem Jakości. Analiza ryzyka. Bracketing – rozsądne podejście do procesu walidacji.

Termin szkolenia online wkrótce.

Prawo żywnościowe w zakresie przechowywania żywności i tworzenia odpowiednich zapisów. Dobra Praktyka Magazynowa. System HACCP – strażnik jakości żywności. Analiza zagrożeń zasady jej przeprowadzenia i dokumentowania.

Termin szkolenia online wkrótce.

Kontakt
biuro@projektgamma.pl
tel.: 505 273 550


ul. Farysa 64
01-971 Warszawa
NIP: 113-26-90-108


Strona należy do grupy Gamma realizującej szkolenia eksperckie, sprzedażowe, managerskie, farmaceutyczne oraz team building dla firm. Firma szkoleniowa 2021 roku.
© Konsorcjum Szkoleniowo-Doradcze Gamma spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa
Wszelkie prawa zastrzeżone. Szkolenia dla firm i administracji.