IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:
- Pracowników firm produkujących, dystrybutorów i importerów produktów kosmetycznych
- Pracowników Działów Kontroli Jakości
- Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
- Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
- Technologów
- Działów marketingu
- Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
WYMAGANIA SPRZĘTOWE:
- KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
- STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
- Aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera
- System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS wersja (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.
Szkolenie online to nowoczesny format szkoleniowy wykorzystujący transmisję audio-wideo w czasie rzeczywistym. Technologia typu „Streaming” umożliwia przesyłanie takich danych jak fonia, wizja i tekst „na żywo” dzięki czemu uczestnik otrzymuje pełnowartościowe szkolenie nie wstając zza swojego biurka.
Kluczowym elementem bezpieczeństwa produktów kosmetycznych jest ich jakość mikrobiologiczna (test ochrony przeciwdrobnoustrojowej).
Celem szkolenia badanie mikrobiologiczne kosmetyków jest zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami prawnymi dotyczącymi bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz z metodami wykorzystywanymi w określaniu czystości mikrobiologicznej kosmetyków.
Uczestnicy poznają główne zasady utrzymania higieny w trakcie procesu wytwarzania kosmetyków, a także zapoznają się z przyczynami zakażeń mikrobiologicznych w produktach kosmetycznych oraz tym, jak im zapobiegać.
Warsztaty skierowane są do:
- Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
- Mikrobiologów zatrudnionych w laboratoriach mikrobiologicznych, wykonujących analizy na zlecenie
- Osób Wykwalifikowanych
- Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
- Audytorów wewnętrznych i zewnętrznych
- Osób odpowiedzialnych za wdrożenie i nadzór nad Systemem Jakości w Laboratorium Mikrobiologicznym
- Kierowników i Pracowników Produkcji
- Technologów
Kluczowym elementem bezpieczeństwa produktów kosmetycznych jest ich jakość mikrobiologiczna (test ochrony przeciwdrobnoustrojowej).
Celem szkolenia badanie mikrobiologiczne kosmetyków jest zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami prawnymi dotyczącymi bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz z metodami wykorzystywanymi w określaniu czystości mikrobiologicznej kosmetyków.
Uczestnicy poznają główne zasady utrzymania higieny w trakcie procesu wytwarzania kosmetyków, a także zapoznają się z przyczynami zakażeń mikrobiologicznych w produktach kosmetycznych oraz tym, jak im zapobiegać.
Warsztaty skierowane są do:
- Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
- Mikrobiologów zatrudnionych w laboratoriach mikrobiologicznych, wykonujących analizy na zlecenie
- Osób Wykwalifikowanych
- Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
- Audytorów wewnętrznych i zewnętrznych
- Osób odpowiedzialnych za wdrożenie i nadzór nad Systemem Jakości w Laboratorium Mikrobiologicznym
- Kierowników i Pracowników Produkcji
- Technologów
PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
Moduł 1.
Konserwowanie produktów kosmetycznych
- dozwolone, niedozwolone, ograniczone w stosowaniu konserwanty dla przemysłu kosmetycznego
- zasady doboru konserwantów, wpływ parametrów fizykochemicznych kosmetyku na stabilność konserwantów
- zasady projektowania produktów kosmetycznych odpornych mikrobiologicznie
- „self-preserving cosmetics”
- alternatywne konserwanty
Moduł 2.
Kategorie produktów kosmetycznych w zależności od podatności na zakażenie mikrobiologiczne. Zakres niezbędnych badań mikrobiologicznych dla poszczególnych kategorii.
Moduł 3.
Badanie czystości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych
- limity mikrobiologiczne
- normy zharmonizowane / badania wymagane przez ustawodawstwo
Moduł 4.
Testy konserwacji produktów kosmetycznych
- metody badań
- kryteria akceptacji
- ocena stopnia zakonserwowania produktu kosmetycznego a stabilność i termin trwałości kosmetyku
Moduł 5.
Produkty kosmetyczne niskiego ryzyka mikrobiologicznego
Moduł 6.
Mikrobiologiczna kontrola jakości surowców kosmetycznych, materiałów opakowaniowych,
mas kosmetycznych i wyrobów gotowych
- wymagania jakościowe oraz zasady zwalniania na poszczególnych etapach wytwarzania kosmetyków
Moduł 7.
Higiena zakładu kosmetycznego
- źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych
- higiena procesu produkcyjnego
- higiena personelu produkcyjnego
- plany higieny
- środki myjące, dezynfekujące i antyseptyczne
Moduł 8.
Mikrobiologiczny monitoring warunków wytwarzania produktów kosmetycznych
- ustalanie miejsc poboru prób do badań środowiskowych
- metody poboru prób środowiskowych
- częstotliwość badań i limity czystości mikrobiologicznej środowiska produkcyjnego
Moduł 9.
Zasady funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego w zakładzie kosmetycznym
- pomieszczenia i urządzenia laboratoryjne
- nadzór nad pożywkami i odczynnikami
- zasady wykonywania badań mikrobiologicznych
- dokumentowanie wyników badań
Moduł 1.
Kosmetyki – Dobre Praktyki Produkcji GMP – Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcji wg EN-ISO 22716
Moduł 2.
Normy i rozporządzenia dotyczące pobierania prób i badań mikrobiologicznych kosmetyków, wymagania mikrobiologiczne dla poszczególnych grup kosmetyków, wzory certyfikatów
Moduł 3.
Nadzór nad materiałami do badań – szkło, pożywki, szczepy, monitoring mikrobiologiczny środowiska wytwarzania i badania
Moduł 4.
Bezpieczeństwo kosmetyków, ocena ryzyka mikrobiologicznego kosmetyków w zależności od składu, pH, aktywności wody i sposobu aplikacji
Moduł 5.
(testy mikrobiologiczne) Metodyka testu ochrony przeciwdrobnoustrojowej, porównanie wymagań – FPXI, ISO i Koko test
Moduł 1.
Kosmetyki – Dobre Praktyki Produkcji GMP – Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcji wg EN-ISO 22716
Moduł 2.
Normy i rozporządzenia dotyczące pobierania prób i badań mikrobiologicznych kosmetyków, wymagania mikrobiologiczne dla poszczególnych grup kosmetyków, wzory certyfikatów
Moduł 3.
Nadzór nad materiałami do badań – szkło, pożywki, szczepy, monitoring mikrobiologiczny środowiska wytwarzania i badania
Moduł 4.
Bezpieczeństwo kosmetyków, ocena ryzyka mikrobiologicznego kosmetyków w zależności od składu, pH, aktywności wody i sposobu aplikacji
Moduł 5.
(testy mikrobiologiczne) Metodyka testu ochrony przeciwdrobnoustrojowej, porównanie wymagań – FPXI, ISO i Koko test